Студентите од прва и втора година на Машински факултет при Универзитет „Гоце Делчев” во рамките на теренската настава реализираа посета на компаниите „Ламинати ком“ и „Витаминка“ во Прилеп.

„Ламинати ком“ е приватна компанија која е специјализирана во производство на електроизолациони ламинати, композитни материјали и машински делови изработени според технички цртежи. Во рамките на оваа посета студентите имаа можност да се запознаат со технологиите за производство на структурни композити  во форма на плочи, цевки, стапови, цилиндри и прстени. Тие во реални услови  ја видоа примената на технологијата за намотување на влакна - Filamnt Winding, што всушност е техника за производство на композитни цевки и цилиндри и примена на технологијата – полтрузија за добивање на композитни структури со различни профили. Исто така, тие го посетија и машинскиот парк на производственото претпријатие и им беа објаснети CNC машините и универзалните тест машини. Го посетија и погонот Еуропрофил, лоциран во с. Алданци, кој е дел од „Ламинати ком“.

Во рамките на теренската настава го посетија и претпријатието за прехранбени производи „Витаминка“, каде што на студентите им беа презентирани автоматизираните машини за производство на „Стоби флипс“.

Технички секретар

Елвира Ристова
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип
Данче Гркова
Телефон: +389 032 550-033
E-mail:  Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Струмица
Аница Удовалиева
Телефон: +389 32 550-250
E-mail:  Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Весна Конзулова
Телефон: +389 32 550 662
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.